Ελιές

elies (2)

 

Μαζί με το λάδι και η ελιά ή το αντίστροφο. Όπως και να έχει, το «αλάδανο» συγκαταλέγει στα προϊόντα του και τις ελιές. Διαλέγονται μία προς μία από τη Φωτεινή. Εκείνη είναι ειδική στο ξεδιάλεγμα. Με υπομονή, βγάζει στην άκρη τις χτυπημένες από το δάκο, τις λιωμένες και τις παραδίδει όλες τις καθαρές στον Άρη για το «μαγείρεμα».

Τις βάζει σε νερό και αλάτι. Κάθονται έτσι για ένα με ενάμισι μήνα. Όλο αυτό το διάστημα αλλάζονται τα νερά τους. Συχνά και συνέχεια. Μόλις είναι έτοιμες, μπαίνουν στα βάζα μαζί με 1 με 2 φύλλα δάφνη, μισό κουταλάκι ρίγανη, 2 φετούλες λεμόνι και λάδι. Χωρίς ξύδι. Ποτέ.