meli (1)

Αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια. Το μέλι αναφέρεται σε πολλά κλασικά κείμενα ιατρικού, κοινωνικού και θρησκευτικού περιεχομένου, γνώσεις που ενσωματώνονται στη σύγχρονη ζωή. Ο Ιπποκράτης (460πΧ – 370πΧ), πατέρας της ιατρικής ανέφερε ότι «το μέλι και η γύρη προκαλούν ζεστασιά, θεραπεύουν τις δοθηίνες (καλόγηρους), καθαρίζουν τις πληγές, μαλακώνουν τα χείλη από έλκη και αντιμετωπίζουν τα κρυολογήματα», ενώ ο έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης πίστευε ότι «το άσπρο μέλι… είναι θεραπευτική αλοιφή για ξηροφθαλμία και πληγές».
Ιστορικά, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους τόσο ως θεραπεία από το στόμα όσο και τοπικά για να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως γαστρικές ενοχλήσεις, έλκη, πληγές και καψίματα. Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο εύρος από την αρχαία ελληνική και αιγυπτιακή ιατρική αλλά και από την ινδική Αγιουβέρδα καθώς και από την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, ενώ στο Κοράνι αναφέρεται ως φάρμακο.
Κατά το Μεσαίωνα, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι μελετητές περιγράφουν τη χρήση του μελιού στην ιατρική εκείνης της εποχής. Στην παραδοσιακή πρακτική της yoga, η κατανάλωση μελιού αναμεμιγμένου με ζεστό νερό βοηθά την ενδυνάμωση του κυκλοφορικού και συστήνεται καθημερινά, ενώ η ίδια συνταγή προτείνεται από τους θεραπευτές της yoga για τους ασθματικούς
Τα πιθανά οφέλη του μελιού για την υγεία έχουν εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές αλλά και με άλλες επιστημονικές μεθόδους. Αν και επιστημονικά δεν έχει δοθεί παρά ελάχιστη τεκμηρίωση για την αντιμετώπιση νοσημάτων ή την προληπτική του δράση, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέλι βοηθά ως κατάπλασμα για την αντιμετώπιση ήπιων εγκαυμάτων, ενώ έπειτα από σχετικά πειράματα έχει διαφανεί πως το μέλι μπορεί –από κοινού με κάποιες ακόμη ουσίες –να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη για τα οφέλη του στη θεραπεία του καρκίνου στους ανθρώπους.
Προσοχή: Το μέλι δε θα πρέπει να καταναλώνεται από μικρά παιδιά –βρέφη, μωρά έως 3 ετών –διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης αλλαντίασης (μόλυνση από ακάθαρτες τροφές), καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως.