Το ελαιοτριβείο

Στο πιστοποιημένο βιολογικό ελαιοτριβείο του Γιώργου Ευαγγελινού, όλα είναι συμφωνημένα. Τα μηχανήματα πλένονται, καθαρίζονται ώστε οι ελιές του «αλάδανο» να πλυθούν με καινούργια νερά, κρύα και αρχίζει η διαδικασία:
Πρώτα πλένονται οι ελιές, δυο, τρεις φορές με κρύο πόσιμο νερό για να καθαριστούν απ’ ό,τι περιττό.

Πάνω σ’ ένα διάδρομο οι ελιές προχωρούν στο σπαστήρα, για να «σπάσει», να τεμαχίσει την ελιά μετατρέποντάς την σε μικρά κομμάτια, χωρίς να τη λιώσει.

Στη συνέχεια, οι σπασμένες ελιές περνάνε στο μαλακτήρα, όπου σε χαμηλή θερμοκρασία (ψυχρή έκθλιψη – 18ο C έως 20ο C), τα 800 κιλά ελιάς δίνουν το χυμό τους. Σιγά, σίγουρα, φυσικά. Χωρίς το τελικό προϊόν να έχει στερηθεί τη γεύση, το άρωμα και τα θρεπτικά συστατικά που το κάνουν να ξεχωρίζει και να κατατάσσεται στο αγνό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ο Άρης το περιμένει υπομονετικά όλο το βράδυ. Το πρωί, το παραλαμβάνει φρέσκο και δροσερό.