Γύρη

Συλλέγεται το Μάιο και τον Ιούνιο. Τοποθετείται σε μεγάλα γυάλινα βάζα και αμέσως μετά σε βαθιά κατάψυξη, στους -30ο C. Να μη της στερηθεί κανένα θρεπτικό συστατικό. Είναι πολύτιμη και έτσι πρέπει να διατηρηθεί. Εκεί μένει μέχρι να μεταφερθεί στον τόπο της παραγγελίας, με το 70% έως 80% της να αποτελείται από αλάδανο, το μικρό λουλούδι που κατακλύζει το κτήμα του.

Στη γύρη, πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, βιταμινών, υδατανθράκων, λιπιδίων, μεταλλικών στοιχείων,  έχει αποδοθεί ο όρος «υπερ-τροφή». Οι υποστηρικτές της τονίζουν ανάμεσα στην πληθώρα των οφελών της για την υγεία, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, την υποβοήθηση του γυναικείου οργανισμού στην περίοδο της κλιμακτηρίου και της εμμηνόπαυσης, την ενδυνάμωση των αθλητών, κ.ά..

Η γύρη μπορεί να τρώγεται συνεχώς, εφόσον διατηρείται στην κατάψυξη, με 11 μήνες ζωής από την παραγωγή της. Ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα σκέτο ή διαλυμένο σε νερό ή σε χυμό πορτοκαλιού ή και άλλων φρούτων είναι αρκετό για να επιδράσουν όλα τα ευεργετικά της συστατικά στο σώμα. Θα πρέπει να περιμένουμε 15 λεπτά για να φάμε ό,τι άλλο επιθυμούμε, ώστε να της επιτρέψουμε να απορροφηθεί σωστά από τον οργανισμό.