Το όνομα

250 στρέμματα γεμάτα λαδανιές, πέτρα και θυμάρι. Ίχνος χώματος πουθενά. Οι ελιές αρωματίζονται από το μωβ λουλουδάκι με το κίτρινο στίγμα στο κέντρο και από θυμάρια. Αυτή η μυρωδιά ξεχύνεται όταν ανοίγεις το μπουκάλι. Ελιά, αλάδανο ή λάδανο και θυμάρι και ίσως και ίχνη από την αλμύρα της θάλασσας που περιβάλλει το Τρίκερι.

Στις λαδανιές πάνε και οι μέλισσες, μελισσοφάγο άλλωστε φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όπως αναφέρονται από το Διοσκουρίδη, τον Ηρόδοτο, τον Ιπποκράτη. Κατά της τριχόπτωσης, τονωτικό, καταπολεμά τις λοιμώξεις, έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα, επουλωτικό πληγών του στομάχου και του εντέρου, για κρυολογήματα, πονόδοντο, αϋπνία, διάρροια… Οι αναφορές γι’ αυτό δεκάδες σε ιστορικά και θρησκευτικά κείμενα –χρησιμοποιείται ως ένα από τα συστατικά της παρασκευής του Αγίου Μύρου –ενώ σήμερα το αιθέριο έλαιο του φυτού χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία των αρωμάτων ως σταθεροποιητής.

Το «αλάδανο» συνδέει το λάδι και το μέλι του Άρη Σαρρηγιάννη, το ταπεινό αυτό μικρό λουλούδι, με την ένταση σε άρωμα και χρώμα, που ήρεμα διεισδύει στα προϊόντα του ξετυλίγοντας τα ευεργετήματά του.